Güzel fotoğraf çekme kavramı aslında göreceli bir kavramdır fakat kısmen “aa bu güzel bir fotoğrafmış” dediğimiz ortak paydada buluştuğumuz fotoğraflar vardır. Genel olarak daha iyi fotoğraflar çekmenin sırları nedir, nasıl daha iyi fotoğraflar çekebiliriz?
1. Fotoğraf makinasını tanıyın.
Fotoğraf makinası çekeceğiniz görüntü ile sizin aranıza giren bir engel olmamalı, fotoğraf makinası sizin bir parçanız olmalı fotoğraf makinasını kullanmayı iyi bilmelisiniz ve fotoğraf makinasının tüm ayarlarını çok iyi öğrenmelisiniz.
Fotoğraf makinamızın yanında gelen kullanma kılavuzunu genelde okumadan bir kenarı atarız fakat kullanma kılavuzu fotoğraf makinamızı iyi tanımamız için en iyi kaynaktır, öncelikle onu incelemeli ve okumalıyız. Fotoğraf kursuna gitmeden önce fotoğraf makinanızı tanımaya yönelik çalışma yapmalısınız.
2. Bol bol fotoğraf inceleyin.
Fotoğraf çekmeye başlarken, beğendiğimiz fotoğrafları taklit edebiliriz, beğendiğimiz fotoğrafçıların fotoğraflarını taklit edebiliriz, bu da bizi düşünmeye yönlendirir, fotoğrafın benzerini çekmeye çalışırken nasıl çekildiği düşünürüz, kafamızda çekeceğimiz fotoğraflar konusunda da örnek fikirler oluşur. Fakat bir yerden sonra kendi tarzımızı öne çıkartmalı ve taklitçi bir yaklaşımla devam etmemeliyiz.
3. Bol bol fotoğraf çekin.
Fotoğraf çekmeyi daha iyi öğrenmenin en iyi yolu daha çok fotoğraf çekmektir, bol bol fotoğraf çekip en iyiye ulaşabiliriz, fotoğraf makinasını daha hızlı kullanmayı öğreniriz, dikkat etmemiz gereken tüm ayarlara daha çabuk karar vermeyi öğreniriz ve doğru bir kompozisyonu nasıl yaratacağımıza daha kolay karar verebiliriz.
Yukarıda bahsettiğimiz şeyler daha iyi fotoğraf çekmek için dikkat etmeniz gereken en temel şeylerdi, şimdi de gelelim ufak tefek ipuçlarına.
Fotoğrafını çekeceğiniz konu sabitse önce etrafında iyice dolaşıp fotoğrafı çekeceğiniz en doğru noktayı en doğru açıyı seçin, ilk gördüğünüz noktadan çektiğiniz fotoğraf her zaman en güzel olmayabilir.
Konunuza en uygun objektifi seçmeye özen göstermelisiniz bu sebeple objektifleri iyi tanımalısınız.
Eğer insan fotoğrafı çekiyorsanız mümkün olduğunca arka planın sade olmasına özen gösterin, dikkat dağıtan şeyleri kadrajınıza almayın. Yakından çekim yapıyorsanız göze odaklayın ve fotoğrafını çektiğiniz kişiyi rahatlatıp doğal olmasını sağlayın.
Önemli bir konunun fotoğrafını çekecekseniz ve bu an bir daha tekrarlanmayacaksa kesinlikle fotoğraf çekeceniz zaman gelmeden önce deneme çekimleri yapın ve her şeyin yolunda olduğundan emin olun.
Daha iyi görünen fotoğraflar için gün batımı ve gün doğumu saatlerini tercih edebilirsiniz, güneşin tam tepeden geldiği ve sert gölgelerin oluştuğu saatlerde çekilen fotoğraflar çok güzel gözülmeyebilir.
Elinizin titrememesi gereken net çekimler için tripod ve uzaktan kumanda kullanabilirsiniz.
Ufuk çizgisi yamuk olmamalı fotoğrafımızda yere paralel gözükmelidir, tabi ki yaratmak istediğiniz kompozisyona göre bu durum farklılık gösterebilir fakat çoğu durumda böyle olmasına özen göstermelisiniz.
Yeni fotoğraf çekmeye başlayanlar için bir kaç ufak fotoğraf ipucunu sizler için yazdık, daha ayrıntılı bilgi için ücretsiz fotoğraf deneme derslerimize gelebilirsiniz, fotoğraf kursumuzun düzenlediği fotoğraf gezilerine de katılabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için lütfen fotoğraf kursumuzu arayınız.