Klarnet Nasıl Çalınır

Klarnet Nasıl Çalınır

Klarnetin nasıl çalınacağı ile ilgili yazımıza başlamadan önce klarnet çalmayı öğrenmek isteyenler için aşağıdaki adresten faydalı klarnet dersi videolarını izleyebilirler.

Klarnet Dersi Videoları

Klarnet gövdesi sert ve dayanaklı ağaç türlerden yapılan üstünde ise metal akşamlarla desteklenen üflemeli bir çalgıdır. Üflemeli bir çalgı olması bakımından klarnetin değişik teknikleri bulunmaktadır. Bunları bilmek hem klarneti tanımak hem de iyi çalmak için önemlidir. Klarneti tanımak öğrenme süresini olumlu derecede etkileyen önemli bir etkendir. Klarneti incelemek boş üfleyişler yaparak hangi tutuş yada üfleyişler ne sonuçları doğruyor bilmek size öğrenim sürecinde önemli katkılar yapacaktır. Ayrıca klarnet üflemeli bir alet olduğu için ele alınmadan da yüz, el ve dudak kaslarını geliştirecek egzersizler yapılarak eğitim desteklenebilir.

Klarnet 5 bölümden oluşmaktadır. Bunlar bek, barel, alt gövde, üst gövde ve kalak bölümleridir. Klarnette başlangıç aşamasında olan kişiler bu aşamada en çok bek bölümünü kullanmalıdır. Bekin dudağa yerleştirme çalışmaları ve üfleme çalışmalarıyla hem yüz kaslarınızı çalıştıracak hem de doğru üfleme tekniğini yakalarken size yeni fikirler edinmenizi olanak sağlayan çalışmalar olacaktır.

Klarnette doğru sese ulaşabilmenin tek yolu doğru üfleyiş ve tutuş tarzına ulaşmaktır. Bunun için sık sık üfleme egzersizlerini yapmanızda yarar var. Klarnete hava üflerken ‘tü’ hecesini çıkararak doğru basınçlı havaya ulaşma şansımız olur. Tiz ve yüksek seslere ulaşmak için dudaklarınızla klarnete baskı yapmanız gerekecektir. Bas seslere ulaşmak için ise tam tersi dudak yapınız serbest olmalıdır.

Klarnet çalımı için birçok teknik bulunmaktadır. Birçok teknik fazla kullanılmamakla beraber zamanla kaybolmuştur. Ülkemizde en çok kullanılan teknik ise Askeri Çalış tekniğidir. Bu teknikte beki üst dişlerinden destek alarak ve alt dişlere değecek şekilde ağzına yerleştirilir, bu sırada alt dudak ise içeri doğru bükülmelidir. Bu sırada bekin yaklaşık 1cmsi dışarda bırakılır. Bir başka daha az kullanılan teknik ise Fransız Çalma tekniğidir bu teknikte fazla farklılıklar olmamakla birlikte alt ve üst dudaklar içe doğru büküp, dişler beke temas etmeyecek şekilde klarnet ağza yerleştirilir. Bu sırada bekin yaklaşık 1,5 santimetresi dışarda bırakılmalıdır.

Doğru ve net seslere ulaşabilmek için önemli bir diğer etken ise klarnet tutuşudur. Klarneti tutarken perdelere basacak olan parmaklarınızın oldukça rahat ve serbest olması gerekmektedir. Bunun için klarnet çalarken tüm yük başparmaklarda olmalıdır. Sağ el yukarıda sol el ise aşağıda tutulur. Klarnet üflerken oturuş pozisyonunda doğru üflemede önemli bir payı vardır. Eğer oturarak çalınıyorsa diyaframın fazla sıkışmaması için hafif kambur durulmalıdır. Ayakta çalımlarda ise hafif öne eğimli durmak diyaframınızı verimli kullanabilmek için önemlidir.

Her çalışınızdan sonra klarnetinizin temizliğini yapmayı unutmayınız. Çaldıktan sonra yapılacak en basit toz alma işlemi dahi klarnetinizin daha temiz seslere ve daha uzun bir ömre sahip olmasının önünü açarsınız.

Klarnet çalmayla ilgili tüm sorularınızı klarnet kursu öğretmenlerimize sormak için bize mail atabilirsiniz.

 

happy wheels
Paylaş

365 Sanat | Yorumlar

Open