Keman Kursu Hakkında Faydalı Bilgiler
Keman yaylılar ailesinin en küçük mensubudur. En küçük olmasına karşın en çok ses aralığına sahip yaylı olarak kabul edilmektedir. Kemanın hem solo hem de eşlik için oldukça müsait birenstrüman olması bakımından yıllar geçtikçe popülaritesi artmış ve en çok aranan müzik aletlerinin başını çekmiştir. Kemanın yıllar içinde gelişiminde Klasik Müziğin katkısı oldukça büyüktür. Kemanın Türk Sanat Müziğinde ki yeri de oldukça büyüktür. Perdesiz bir enstrüman olması bakımından koma seslerini rahatlıkla vermesi onu Türk Sanat Müziğinde kalıcı hale getirmiştir. Hem batı hem de Türk Sanat Müziğinde kullanılması bakımından keman kulaklarda aşinalığı oldukça fazla olan bu sebepten dolayı en çok tercih edilen enstrümanlar arasındadır.
Keman yapısal olarak 4 telden oluşan ve köprü, üst kapak, alt kapak, yanlık, ve kuyruk bölümünden oluşan bir müzik aletidir.
Kemanın bu bölümleri az olarak görünse de aslında keman 70den fazla parçanın bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Bütün Keman parçaları büyük bir titizlikle ve özveri ile yapılmakta ve birleştirilmektedir. Bu parçalar birleştirilirken en ufak bir hata bile kemana olumsuz olarak yansır ve ses tonunu etkiler.
Keman eğitimi ilk olarak düzgün tutuştan başlamaktadır.
Kemanı düzgün ve olması gerektiği gibi tutmak çalışınızı etkileyen en önemli unsurlar arasındadır. Eğitimlerde bu konu keman çalmanın temelini oluşturmaktadır. Kemanı doğru bir şekilde tutmanın ilk aşaması ayaklarınızın doğru pozisyonda olmasını sağlamaktır. Ayaklar omuz hizasında açık ve ağırlığınızın iki ayağa eşit dağılmış olması gerekmektedir. Ayrıca başımızın da doğru pozisyonda olması gerekmektedir. Başınız sağ tarafa doğal olarak koyulmalıdır. Vücutta herhangi bir kasılma oluşmasına izin vermeden gayet rahat bir pozisyonda olmamız temel amaçtır. Başta olan aşırı eğilmeler genellikle keman çeneliğinden kaynaklanmaktadır. Keman çeneliğinin doğru ayarlanması işinizi oldukça rahatlatacaktır.
Keman tellerinin sıcak ve soğuk ortamda genleşip akordunun kaçması doğal bir durumdur.
Her enstrümanda olduğu gibi kemanda da çalmadan evvele mutlaka akordun tam olduğu kontrol edilmelidir. Aksi hallerde kulağınızın gelişimine zarar verecek ve kemandan tam haz almanızın önüne geçecek bir sorun hale gelecektir. Keman akord sistemi kalından inceye doğru SOL – RE – LA – Mİ olarak akordlanması gerekmektedir. Lakin her parçada bu akord sistemi ile çalacağınız demek değildir bu. Farklı usullerde farklı akord sistemleri kullanılığı görülür ancak en çok yaygın olan akord sistemi bu akord sistemidir. Türk Müziğinde ise farklı sistemlerde akordlar bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse Türk Sanat Müziğinde en çok kullanılan akord sistemi SOL – RE – LA – RE biçimdenakordlanma yapılmaktadır.
Kemanımızın temiz ve bakımlı olması hem çalma ömrü açısından hem de çıkardığı sesin temiz ve olması bakımından oldukça önemlidir.
Keman ağaçtan yapılma bir enstrüman olduğu için aşırı nemden korunması gerekir. Keman bakımının geciktirildiği taktirde üstünde biriken tozun nemle birlikte kemana zarar vermesi kaçınılmazdır. Aynı şekilde çok kuru ortamlarda tutulması durumda kemanların ses verme özelliklerinde eksi bir durum oluşur. Bunun için kemanın mutlaka kılıfında olması gerekmektedir aksi durumlarda her gün tozunu almak gerekmektedir.
Keman bakımı günlük ve aylık periyodlar oluşmak üzere çeşitli bakımları vardır.
Günlük bakım daha genel bir bakımı kapsamakla beraber çalıktan sonra silinmesi ve teller üzerinde ki reçinenin silinmesinde oluşur. Yay daha güzel bir ses elde edilmek için sürekli reçine kullanılarak beslenildiğinden teller üzerinde ve kemanın gövdesinde sürtünme dolayısıyla reçine tozları bikir. Bu reçinenin her çalıştan sonra silinmesi hem tellerdeki oksitlenmenin önüne geçmenize hem de kemanınızın ömrünü uzatma yolunu dev bir adım atmış olursunuz. Aylık periyodlarda ki bakımlar ise daha ayrıntılı bakımlardır. Tüm akşamların sökülerek temizlenmesi ve besleyici yağlarla desteklenmesi gerekmektedir. Daha çok profesyonel bir bakım türüdür. Çeşitli müzik dükkanlarında veya ufak bir araştırmayla bu bakımı kendinizde yapabilirsiniz.