Gitar Üzerindeki Boş Tellerin İsimleri Nelerdir?

Gitar Üzerindeki Boş Tellerin İsimleri Nelerdir?

Gitar Üzerindeki Boş Tellerin İsimleri Nelerdir?

Gitar-Üzerindeki-Boş-Tellerin-İsimleri-Nelerdir

Gitar üzerinde 6 adet tel bulunur. Bu tellere vururken diğer elimizde hiçbir perdeye basmıyorsak, o an çıkan ses, telin kendi sesi olur.

Sırasıyla yazmam gerekirse gitar üzerindeki boş teller kalından inceye doğru şu şekildedir;

6) Mi (E)

5) La (A)

4) Re (D)

3) Sol (G)

2) Si (B)

1) Mi (E)


Gitar Üzerindeki Notaları Hızlıca Nasıl Ezberlerim?

Bu notaları ezberlemek için çok farklı yöntemler bulunmaktadır fakat ben size kendi kullandığım ve ezberi çok daha kolaylaştıracak bir yöntemden bahsedeceğim. Öncelikle notaların isimlerini yukarda belirttiğim gibi gözümüzün önüne sırayla getiriyoruz, sonrasında ”Mi,La,Re,Sol,Si,Mi” isimleri ile bir cümle oluşturmaya çalışıyoruz. Örneğin benim kurduğum cümle ”Minare solda mı” olmuştu. Burda harfleri notalarla bağdaştırmıştım ve ”La” notasını ”Na” olarak kullanıp, ”Si” notasını ise ”Da” olarak kullanmıştım ve ertesi gün gitar üzerindeki boş tellerin seslerini ezberlediğimi farketmiştim. Biraz komik gözükebilir ama gerçekten çok kuvvetli bir ezberleme yöntemidir.


Gitar Üzerindeki Notaları Ezberlemek İçin İlk Defa Duyacağın Taktikler

Şimdi geçelim gitarımızın klavyesine,  baktığımız zaman her telde bir çok perde ve nota var. ‘’Gitarda notaların yerleri nerede bulunur’’sorusunun cevabı burada, merak etmeyin göründüğü kadar karışık ve korkutucu değil, sadece bilmeniz gereken birkaç düzen ve sıradan ibaret.  Gitarda notalar, yukarıda anlattığım sıra ile gitarın klavyesinde sağa doğru ilerlemektedir.

Bunları ilk başta pratik yapa yapa, çala çala hangi notadan sonra hangi notanın geldiğini öğrenmeniz mümkün fakat ben size bunun daha kolay bir yöntemini öğretmek istiyorum. (Bu yönteme geçmeden önce, gitarın üstündeki boş tellerin hangi notalar olduğunu bildiğinizden emin olun.

İlk önereceğim egzersiz, günde 1 saat boyunca en üst telden başlayıp gitarın sağına doğru tam seslere basarak ilerlerken, bastığın notanın adını tekrarlamak. (Örneğin: En üst telde (Mi) 1. Perdeden başlayarak, 12. Perdeye kadar gitmen)Bunu 1 saat içinde diğer tellere uygulayarak en alttaki tele kadar yapıp tekrar başa dönmeni istiyorum, bu yöntem ile notaların hafızanda yer etmesi kolaylaştığı gibi, bir süre sonra bir notaya bastığında onun ismi gözünün önüne gelecektir.

happy wheels
Paylaş
Open