Fotoğraf Makineleri Hakkında 10 İlginç Bilgi
Fotoğraf makineleri hakkında daha önce hiç duymadığınız, okurken çok şaşıracağınız ve okuduktan sonra arkadaşlarınıza bahsetmek için sabırsızlanacağınız 10 maddelik bir yazı hazırladık. Dilerseniz yazımıza geçelim.
1) Fotoğraf makinenizi nemden korumak için genellikle yeni satın alınan ceketler ve ayakkabıların içinde karşılaştığımız silika jeller ile koruyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, silika jel satın alıp, fotoğraf makineniz çantasının içine koymanız olacak.
2) 1900’lü yılların fotoğraf makineleri, günümüze göre çok daha ağırdı. Astım hastası olan Oscar Barnack isimli bir fotoğrafçı, uzun uğraşlar sonrasında günümüzdeki boyutlara yakın bir fotoğraf makinesi geliştirmişti ve bu fotoğraf makinesinin adı “Leica”dır.
3) 35 yaşındaki bir insanın gözünün shutter’ı minimum 350 milyondur. Yılda en az 10 milyonluk bir shutter sayısından bahsediyoruz.
4) Chiaroscuro, Caravaggio ve Baglione gibi bazı Barok ve Rönesans dönemindeki bazı ressamların sıklıkla kullandığı İtalyanca “Chiero(Işık)” ve “Scuro(Görme)” kelimelerinden oluşan ışık/gölge anlamına gelen bir kelimedir. Sinema ve fotoğrafçılıkta sıklıkla görülen bu teknik ışık/gölge-ışık/gölge tekniğine dayanır.
5) Batı’ya cephesi olan objelerin fotoğraflarını öğleden sonra, Doğu’ya cephesi olan objelerin fotoğraflarını ise gün doğumunda veya sabah çekilmesi durumunda, daha kaliteli sonuçlar alacaksınız. Güney’e cephesi olan objeler her zaman çekilmeye müsaitlerdir, bu sebepten dolayı Güney cepheli objeler, fotoğrafı çekilmek için en çok tercih objelerdir. En zor çekimi yapılan objeler ise Kuzey’e cephesi olan olan objelerdir. Bu objeler sabah ve öğleden sonra çekilmelidir fakat en iyi zaman yaz zamanıdır. Çünkü bu objeler en çok ışığı yazın alırlar.
6) Her insanın haberi olsun ya da olmasın, ömrü boyunca en az 50.000 adet fotoğrafı çekilmektedir.
7) Kompozisyon kurallarından olan “Altın Oran”, Rönesans döneminde ortaya çıkan, çoğunlukla ressamlar tarafından uygulanmış ve görüntünün beyinde daha rahat algılanması amacıyla yapılmış bir düzenleme şemasıdır. Bu bilgiye her yerden ulaşabilir ve siz de fotoğraf çekimlerinizde kullanabilirsiniz.
8) Toplu fotoğraf çekimlerinde sıklıkla bir kişinin gözleri kapalı çıkmaktadır. Bu durumu önlemek için fotoğraf çekilmeden önce herkesten gözlerini kapamasını isteyip, çekim yapmadan 3 saniye önce açmalarını isteyebilirsiniz. Bu sayede herkesin gözleri açık çıkacak.
9) İnsan gözünün “F” değeri aydınlık ortamlarda “F – 8.3” ile karanlık ortamlarda “F – 2.1” değerindedir.
10) Kameralar ile makineli tüfekler arasında tuhaf bir kardeşlik bağı bulunmaktadır. Kameraların ilk üretildiği dönemlerde “Altı Patlar Mekanizması” bazı kameralarda kullanılmıştır. Sinema kameralarının dizaynıyla da makineli tüfekler arasında ciddi bir bağlantı vardır.